pH-värdet och vad det har för påverkan.

Sur eller?

Jag tänkte jag skulle ta upp hur viktigt det är att ha koll på sitt pH-värde i kroppen idag och avsluta med en enkel och läcker pastarätt.

Som i naturen och djuret och människan finns det inom oss syror.
(H*) som är vätejoner och mängden (koncentrationen) vätejoner anges i

pH-värde
.

En människa, ett djur eller en sjö som är några exempel kan alltså vara sur ha för lågt pH-värde eller ha en hög koncentration av vätejoner, högt pH-värde. Ett neutralt pH-värde är 7.

Följande är ett exempel ifrån en artikel från min lärare i sjukdomslära som jag hade på Åsa folkhögskola på vad för lågt pH-värde gör med skogen:       

Försurningen i naturen tror jag dom flesta vet om. Det är det sura regnet som gör att pH-värdet hos unga träd dör detta är ett stort problem. Försurningen gör att trädens system av fina rötter blir skadade och sedan dör. På senare tid har man hittat missbildningar hos unga träd. Det är inte bara växtligheten som blir påverkad utan också alla djur som också är beroende av syrahalten vilket visar sig i våra sjöar och vattendrag. I flera tusen vattensjöar har pH-värdet sjunkit till ett värde av 5,5 och därunder. 5,5 är den mest kritiska gräns för de flesta organismer som lever i insjöar. Vattnet i de försurade insjöarna är dock klart, men inget liv kan leva där för att sjöarna är praktiskt taget döda.

Okej? Vad säger nu detta mig som också är endel av naturen?

Jo marken som vi står och går på även dennas pH-värde blir påverkad av regn på marken växer ju växterna, födan för oss människor. Snabbväxande grödor som ibland besprutas och dagens livsmedelshantering försämrar näringsinnehållet i vår föda radikalt. 

Ett ex. ur The Spartan Health Regime skriven av Anthony Bova:     

Mineral & Vitamin Content of 1 Medium Apple

Year 1914
Calcium 13.5mg
Phosphorus 45.2mg
Iron 4.6mg
Potassium 117.0mg
Magnesium 28.9mg

Year 1963
Calcium 7.0mg
Phosphorus 10.0mg
Iron 0.3mg
Potassium 110.0mg
Magnesium 8.0mg

Year 1992
Calcium 7.0mg
Phosphorus 7.0mg
Iron 0.18mg
Potassium 115.0mg
Magnesium 5.0mg

Jag kan konstatera att det nu har gått ytterligare 16 år till och jag ser kritiskt på att maten vi äter blir sämre.
Vad beror detta på? Antagligen en sur miljö pga utsläpp från bilar och fabriker etc.

Det är idag en självklarhet att kalka trädgårdar, skogar och vattendrag för att reglera Syra / Bas-balansen.
Varför skulle då inte människan behöva reglera sitt pH-värde?

Ja det alternativmedecinen säger är att Syra/Bas- balansen är en förutsättning för alla andra funktioner i kroppen.

Syror lagras i kroppen
Kroppen prioriterar alltid blodets pH-värde som ska ligga mellan 7,38-7,42. Vid överbelastning av syror kommer därför kroppen att försöka neutralisera dessa syror, eller lagra dom på för "blodet" ofarliga ställen. 

Effekten av massage behandling ökar väsentligt med ett balanserat pH-värde.

Hur kan man kolla om man är sur i kroppen?
Genom saliven, man kan köpa stickprov på apoteket.

Några exempel på för dåligt pH-värde och andra lösningar på syreproblem: 

Ballongmage och gasigmage är för att tarmfloran har för dåligt pH-värde.

Problem med matsmältning? Prova att äta Allzym.
Tillsätt goda tarmtabletter t ex protoiotika.
Finns i hälsokostaffär.

Mjölkallergiker - prova med Laktozym Holistic.

Om man är försurad prova att ta bort, nöttkött, griskött, mjölk, pga laktosen och kaseinet som är mjölprotein, gluten och socker. 

Vad ska man äta då för att få ner pH-värdet eller få upp det?

För att få upp pH-värdet (Basbildande)
Grönsaker,
Frukt
Citron, lime
Superfoods
Alfaalfa, korngräs
vetegräs, alger
Basica, finns på hälsokostaffären
Bassmineral 

Några exempel.

För att få ner pH-värdet? (Syrabildande)
Socker
Kött, nöt, gris
Säd
Havrekorn, råg, vete
Mjölk
Nötter
Kaffe
Alkohol
Baljväxter
Läkemedel
Tobak

Även här några exempel.


Pasta med ärtpesto

Söta ärtor och salt ost i skön förening. Ärtor innehåller mycket bra kolhydrater, järn och proteiner och är dessutom fiberrika.

4 port.
250 g frysta små gröna ärtor
2 dl stark ekologisk grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
25 g ekologisk sötmandel (Hacka dom om så önskas)
1/2 dl olivolja 
1 dl riven parmesan el. pecorino
flingsalt och nymald svartpeppar.

Smaklig måltid!    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback