Organklockan

Tänkte jag skulle visa en bild på hur våra organ/meridianerna styrs av tiden och i vilken sinnesstämmning som också påverkar kroppen:




Ganska intressant tycker jag för just i dessa meridianområdena kan jag känna ibland de känslorna som beskrivs t ex om man känner sorg får man ju en smärta över bröstet och ner det kan helt klart vara lungorna som påverkas vill bara påstrida om att denna bild inte har någon som helst forskning bakom sig dock stämmer det att många människor får sina hjärtinfarkter och kommer in på sjukhuset kl. 11-13.00 och 23-01.00 lite mer forskning på detta så är jag nöjd.

Trevlig midsommar på Er allesammans!

Förbränningsprocessen

Idag tänkte jag att jag skulle förklara en andra gång hur förbränningsprocessen går till eftersom all text som jag skrivit försvann första gången när jag skulle lägga in en bild.

Förbränningsprocessen kan förklaras såhär.

Kroppen kan efterliknas en kakelugn som behöver ved och det vi andas in för att det ska hända något.

En människa jobbar antingen Aerob O2 eller Anaerob O2.

Aerob O2. Kolhydrater och Fett blir -> O2 där det förbränns i kakelugnen din kropp -> och blir Energi< Rörelse, värme och koldioxid + H2O (syre)

Anaerob O2 -> Kolhydrater förbränns i kakelugnen blir -> Energi - Rörelse, Värme och Mjölksyra (överskott av vätejoner.)

Såhär kan jag enkelt förklara med hjälp utav två bilder hur kroppen arbetar.

Låg Träning:

Hög träning:


liter syre p. minut är hur mycket syre hjärtat pumpar ut som max p. minut - motorstyrkan i kroppen.
ml blod p. kg x min är hur många ml blod hjärtat pumpar  - motorn i bilen.

Exempel.
3 liter O2
_______= 3000 = 42 ml/kg x min
   72 kg       ____
                    72 kg


Hoppas detta gav dig något som läsare! Ska få igång min aeroba förbränning nu lite senare ska cykla på min TREK-cykel satsar på 10 mil.

Hälsningar
Daniel  

bloggtoppen.se



Nu ligger min blogg uppe på
http://www.bloggtoppen.se

Länk:
http://www.bloggtoppen.se/tracker.php?do=in&id=28116

Hälsningar
Daniel

Kontrakt

Idag tänkte jag ta upp ett bra sätt att arbeta med sig själv och få saker gjorda eftersom jag vet själv hur svårt det kan vara att få saker gjorda ibland och avsluta med ett recept.

Ett bra sätt att göra detta på är genom ett kontrakt.

Ta ett A4 papper och skriv mitt kontrakt som rubrik.

Det första man ska börja med är att man ska tänka på vad det är man vill uppnå och kanske till vilket datum detta du ska klara av ska vara färdigt.

Nu när du kommit på detta så går vi till nästa moment.

Ta ditt kontrakt och skriv följande;

Detta vill jag uppnå för egen del och sedan datum.

Under denna titel skriver du ner det du kom på tidigare.

Hoppa ner två eller tre rader på A4 pappret och skriv sedan:

Jag vill belöna mig själv med .... när ..... jag är klar och datum. 

Tänk efter noga vad det är du skulle vilja belöna dig själv med när du lyckats med vad det är du vill uppnå.

Skriv nu sedan ner det du kom på att du skulle vilja belöna dig med under:
Jag vill belöna mig själv med .... när ..... jag är klar och datum. 

Sätt detta kontrakt på kylskåpet så  varje gång du ska ta något att äta ser du ditt kontrakt.

Detta sätt kan man jobba på annat sätt också som i mitt fall när jag gick på Åsa folkhögskola.

Studie Kontrakt

Detta vill jag uppnå för egen del, våren 2007.

Att arbeta med mig är som att?

Detta vill jag att mina nära och kära ska se hos mig efter utbildning?

Från mina kamrater vill jag ha feedback på följande?

Jag vill att denna feedback framförs till mig på följande sätt?

Jag vill gärna få hjälp med?

Det här får jag ofta höra om mig själv?

Mina starka sidor är?

Mina utvecklingsmöjligheter är?

Jag brukar ta den här rollen i en grupp?

Nu vill jag exprementera med?
 
Jag vill bara säga att detta sätt att jobba på är mycket effektivt eftersom man har kontraktet och jag blev väldigt medveten om vad det är jag vill bli bättre på. Denna medtod skulle kunna fungera tror jag på en arbetsplats eller en skola där samarbetsförmågan mellan personalen och ungdomar inte fungerar nu har ju personen ifråga gjort ett kontrakt med sig själv som ska uppnås till ett visst datum.  

Ett annat sätt man kan jobba med är energier vad som tar energi från dig och vad som inte tar energi ifrån dig. Ha en blyertspenna tillhands och ett A4 papper.

Rita upp två stora cirklar bredvid varandra dessa behöver inte vara större än en hamburgare. 
Rita tårtbitar så att cirkeln ser ut följande:

GER ENERGIER:

  

Därefter skriver du som jag har gjort i ena tårtbiten något som du tycker ger dig energi i mitt fall träning.
Gör nu detta i alla tårtbitarna och därefter skriver du ungefär hur många procent du tycker att detta tar upp utav din tid som i mitt fall jag gillar att träna och detta tar säkert upp 35% av min tid (vilket inte min tårtbit visar exakt.)

Gör nu en likadan cirkel med tårtbitar och skriv ovanför cirkeln: 
TAR ENERGIER. 

Skriv i varje tårtbit vad du tycker tar energier från dig och sätt en viss % för varje sak du tycker tar energi ifrån dig i varje tårtbit.

Ta sedan och spara dessa två härliga tårtbitar och sedan gör du två nya tårtbitar om något år så ser personen i fråga om någonting har förändrats i ens liv, vilket det borde ha gjort. 

Avslutar detta inlägg med ett recept:

Kokosolja/Ischoklad
100 gram mörk choklad
50 g kokosolja i burk, cocosa kallpressad
Ett H2O-bad
Lite apelsinskal (finrivet), nötter frön, russin, pumpa/solros, mintolja.
(Om man vill ha lite mer smak ha i en skvätt cognac, coiantran, amaretto.)

Ha en fortsatt trevlig kväll!

pH-värdet och vad det har för påverkan.

Sur eller?

Jag tänkte jag skulle ta upp hur viktigt det är att ha koll på sitt pH-värde i kroppen idag och avsluta med en enkel och läcker pastarätt.

Som i naturen och djuret och människan finns det inom oss syror.
(H*) som är vätejoner och mängden (koncentrationen) vätejoner anges i

pH-värde
.

En människa, ett djur eller en sjö som är några exempel kan alltså vara sur ha för lågt pH-värde eller ha en hög koncentration av vätejoner, högt pH-värde. Ett neutralt pH-värde är 7.

Följande är ett exempel ifrån en artikel från min lärare i sjukdomslära som jag hade på Åsa folkhögskola på vad för lågt pH-värde gör med skogen:       

Försurningen i naturen tror jag dom flesta vet om. Det är det sura regnet som gör att pH-värdet hos unga träd dör detta är ett stort problem. Försurningen gör att trädens system av fina rötter blir skadade och sedan dör. På senare tid har man hittat missbildningar hos unga träd. Det är inte bara växtligheten som blir påverkad utan också alla djur som också är beroende av syrahalten vilket visar sig i våra sjöar och vattendrag. I flera tusen vattensjöar har pH-värdet sjunkit till ett värde av 5,5 och därunder. 5,5 är den mest kritiska gräns för de flesta organismer som lever i insjöar. Vattnet i de försurade insjöarna är dock klart, men inget liv kan leva där för att sjöarna är praktiskt taget döda.

Okej? Vad säger nu detta mig som också är endel av naturen?

Jo marken som vi står och går på även dennas pH-värde blir påverkad av regn på marken växer ju växterna, födan för oss människor. Snabbväxande grödor som ibland besprutas och dagens livsmedelshantering försämrar näringsinnehållet i vår föda radikalt. 

Ett ex. ur The Spartan Health Regime skriven av Anthony Bova:     

Mineral & Vitamin Content of 1 Medium Apple

Year 1914
Calcium 13.5mg
Phosphorus 45.2mg
Iron 4.6mg
Potassium 117.0mg
Magnesium 28.9mg

Year 1963
Calcium 7.0mg
Phosphorus 10.0mg
Iron 0.3mg
Potassium 110.0mg
Magnesium 8.0mg

Year 1992
Calcium 7.0mg
Phosphorus 7.0mg
Iron 0.18mg
Potassium 115.0mg
Magnesium 5.0mg

Jag kan konstatera att det nu har gått ytterligare 16 år till och jag ser kritiskt på att maten vi äter blir sämre.
Vad beror detta på? Antagligen en sur miljö pga utsläpp från bilar och fabriker etc.

Det är idag en självklarhet att kalka trädgårdar, skogar och vattendrag för att reglera Syra / Bas-balansen.
Varför skulle då inte människan behöva reglera sitt pH-värde?

Ja det alternativmedecinen säger är att Syra/Bas- balansen är en förutsättning för alla andra funktioner i kroppen.

Syror lagras i kroppen
Kroppen prioriterar alltid blodets pH-värde som ska ligga mellan 7,38-7,42. Vid överbelastning av syror kommer därför kroppen att försöka neutralisera dessa syror, eller lagra dom på för "blodet" ofarliga ställen. 

Effekten av massage behandling ökar väsentligt med ett balanserat pH-värde.

Hur kan man kolla om man är sur i kroppen?
Genom saliven, man kan köpa stickprov på apoteket.

Några exempel på för dåligt pH-värde och andra lösningar på syreproblem: 

Ballongmage och gasigmage är för att tarmfloran har för dåligt pH-värde.

Problem med matsmältning? Prova att äta Allzym.
Tillsätt goda tarmtabletter t ex protoiotika.
Finns i hälsokostaffär.

Mjölkallergiker - prova med Laktozym Holistic.

Om man är försurad prova att ta bort, nöttkött, griskött, mjölk, pga laktosen och kaseinet som är mjölprotein, gluten och socker. 

Vad ska man äta då för att få ner pH-värdet eller få upp det?

För att få upp pH-värdet (Basbildande)
Grönsaker,
Frukt
Citron, lime
Superfoods
Alfaalfa, korngräs
vetegräs, alger
Basica, finns på hälsokostaffären
Bassmineral 

Några exempel.

För att få ner pH-värdet? (Syrabildande)
Socker
Kött, nöt, gris
Säd
Havrekorn, råg, vete
Mjölk
Nötter
Kaffe
Alkohol
Baljväxter
Läkemedel
Tobak

Även här några exempel.


Pasta med ärtpesto

Söta ärtor och salt ost i skön förening. Ärtor innehåller mycket bra kolhydrater, järn och proteiner och är dessutom fiberrika.

4 port.
250 g frysta små gröna ärtor
2 dl stark ekologisk grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
25 g ekologisk sötmandel (Hacka dom om så önskas)
1/2 dl olivolja 
1 dl riven parmesan el. pecorino
flingsalt och nymald svartpeppar.

Smaklig måltid!    

Vad är en okej frukost?

Idag tänkte jag skriva vad jag tycker är en bra frukost att starta dagen med.

Under natten när vi sover gör vi av med en del av energin som jag nämnde i mitt förra inlägg och när vi vaknar har vi ofta kvar en liten del av den energi/kolhydrater från gårdagen som vi ätit, därför är det om man nu är ute efter att bränna fett viktigt att t ex göra något fysiskt som en promenad på morgonen innan man äter frukosten för att förbränna det man åt dagen innan. Jag brukar räkna kalorier för att veta att jag inte gör av med för mycket energi.

Vad fyller egentligen det vi äter på morgonen för funktion?
Innan jag blev lite av en fanatiskt hälsofreak hade jag faktiskt aldrig funderat över detta utan åt frallor, vilket jag gör fortfarande fast inte lika ofta detta utan att tänka på att det egentligen är en massa luft och salt, mjöl och vatten all näring är ofta bortraffinerad inte undra på att jag började bli hungrig när klockan var runt 10.00 på morgonen. Jag är nu lite mera insatt i vad olika ämnen har för funktion och vad de gör med kroppen och nu ser jag på min frukost helt annorlunda.       

Min frukost består ofta av:
Långsamma kolhydrater, Protein, Vitaminer och mineraler, C-vitamin och Vatten.

En tallrik gröt, 2 dl havregryn
Havregryn är rikt på vitaminer och mineraler samt fibrer, proteiner och antioxidanter. Ett tips är att blötlägga havregrynen kvällen innan och ställ in tallriken med havregrynen och vattnet i kylen detta är för att få bort fetinsyran i havregrynen. På morgonen kan man bara ta ut tallriken värma på gröten lite om man vill. Jag har valt att äta gröt på morgonen för att den innehåller långsamma kolhydrater jag vill nämligen att magen ska få jobba långsamt och låta den jobba lugnt i stressiga situationer. Havre innehåller också en hög andel stärkelse som omvandlas till glukos. Glukos lagras i musklerna där det snabbt blir tillgängligt och använt under träningen.    

Ett äpple

Jag käkar ett äpple just för att de är fulla av antioxidanter, äpple hjälper även kroppen att skydda sig från cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett päron
Samma sak här man får vitaminer och mineraler och päron innehåller en del del fruktos. Päron förebygger cancer hjärt-och kärlsjukdomar.

En banan
För att få mer serotonin till hjärnan och för att bananer anses vara de nyttigaste frukterna eftersom de innehåller flest näringsämnen.  

3 stekta ägg
För att få i mig B12-vitamin behövs för produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion samt cellernas ämnesomsättning och så är jag ute efter protein till musklerna.

Ett glas vatten
En människa består utav 60 - 75% vatten. Vi gör av med en hel del under dagen som går och vattnets funktion är att transportera syre och näringsämnen och kyla ner kroppen, vatten är även bra för fettförbränning. Jag har valt att dricka vatten på morgonen för att det hjälper matsmältningen och för att mina muskler ska fungera optimalt. Får musklerna ingen näring blir det inte någon bra effekt av muskelarbetet. 




Kolla ditt urin:

Vid vätskebrist = urinen mörkgul. 
En människa behöver ca 3-3,5 liter vätska per dag. (Inräknat med maten vi äter.)  
Ungefär 1-1,5 liter får man i sig genom livsmedel. Du behöver alltså dricka minst 2 l/dag.


Vid vätskebalans = urinen färglös Drick innan du är törstig! Drick ca 1 glas/timme.
Vätskebehovet varierar från 3 dl/tim vid stilla sittande arbete till ca 4 l/tim vid kraftig ansträngning i varmt och fuktigt klimat.


Ett glas färskpressad juice
För att få upp min blodsockernivå, jag vill helt enkelt känna mig piggare på morgonen och C-vitamin hjälper kroppen att bilda nya celler och skyddar mot skador. C-vitamin hjälper också kroppen med att bilda ämnet kortison och även signalsubstanserna nor-adrenalin, dopamin, och serotonin. C-vitamin hjälper också kroppen att främja upptag av andra näringsämnen som zink, koppar, aminosyror, kalcium, järn och folat. Människan klarar heller inte av att bilda detta ämne.




    

Varför jag valt att tänka på vad jag stoppar i mig

Jag tänkte att mitt andra inlägg här på blogg.se ska handla om varför jag valt att tänka på vad jag äter.

Eftersom jag är massör och friskvårdsledare och kan väldigt mycket om kost och näringslära så är jag nog i mångas ögon en väldigt jobbig människa som ständigt pratar om de nya forksningsrönnen kring hälsa, mat och vad jag själv anser är bra och dåligt om du nu läst såhär långt och känner att detta kanske kan leda någonstans och att du litar på mig vad gäller det jag vet kring kost och näringslära så tycker jag du ska läsa vidare.  

När jag ska massera en person tror denna person att nu kommer jag att må bra det är visserligen sant för vid beröring frigörs ett ämne som heter oxytocin det räcker med en kram så bildas detta ämne och det är detta hormonet som gör att man mår bra. Men ofta när jag masserar är jag medveten om att kosten är viktig för att behandlingen ska få effekt pga av att människor vet alldeles för lite om vad som händer med kroppen och det är därför viktigt att jag blir medveten om detta och det gör jag med två enkla frågor;

Hur många mål mat per dag äter du?

Vad brukar du äta?

Detta gör att även personen ifråga blir medveten om vad den stoppar i sig och kanske den nu är beredd att lägga om sina kostvanor. 

Hur många mål mat per dag ska man äta då? Det rekommenderade är 4-5 mål mat per dag (Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag) detta är för att kroppen gör av med energi t ex en aktiv människa gör av med mer energi pågrund utav att kroppen behöver alla näringsämnena som kroppen behöver dessa är vitaminer och mineraler, proteiner, kolhydrater och bra fetter medan en stillasittande inte behöver lika mycket mat.  En del i våran kropp är uppbyggt av t ex proteiner.           

Detta vet ju de flesta människor hoppas jag men varför slarvar då så många med just detta? En bidragande orsak till att vi slarvar med att inte äta 4-5 mål mat per dag tror jag är tidsbrist vi hinner helt eneklt inte men vi tänker inte på konsekvenserna detta är ett stort problem eftersom många inte är medvetna om vad som faktiskt händer med kroppen, muskler, hud och hjärnan (2/3 av hjärnan består utav fett, och en stor del av
dessa fetter är omega-3-fettsyror, men det fettet som är viktigast är DHA.)
Jobbet är faktiskt en bidragande orsak till detta och äter man inte fungerar heller inte kroppen som då behöver alla näringsämnena som finns i; vitaminer och mineraler, proteiner, kolhydrater och bra fetter. Efter jobbet som är ett stillasittande jobb åker man och hämtar sin 3-åriga son på dagis för att sedan åka och handla på konsum väl inne i konsum tjatar ens 3-åriga son att han vill ha en dajmglass som innehåller vaniljglass med bitar av mjölkchokladdragerad mandelkrokant (8%), våffla (15%), doppad i mjölkchoklad (12%). Skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, vetemjöl, kakaosmör, glukos-fruktossirap, fettreducerat pulver av delvis skummad mjölk, härdat vegetabiliskt fett, vasslepulver, kakaomassa, mjölksocker, fettreducerat kakaopulver, potatismjöl, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471, E442), smör, vetefibrer, smörfett, mandel, stabiliseringsmedel (E410, E412, E407, E414), färgämne (E150a), salt, sockrad kondenserad skummjölk, arom, maltodextrin sånt en 3-åring verkligen behöver under sin uppväxt, mumma dock äter jag dajmglass själv ibland jag hoppas dock att de flesta är medvetna om att olika livsmedelstillsatser kan framkalla allergier speciellt hos barn.

Information om livsmedelstillsatser finns via denna länk på livsmedelsverkets hemsida: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11368&epslanguage=SV.

Om natriumglutamat:

Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.
I USA signalerar restauranger att maten är glutamatfri genom skylten "No MSG" (monosodium glutamate). Och de brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment.
I Sverige är natriumglutamat förbjudet i barnmat men debatten kring ämnet är förhållandevis liten.
Källa: http://www.gp.se/gp/road/Classic/shared/printArticle.jsp?d=857&a=372155

Vi äter runt 40-50 ton mat under ett helt liv.
Källa: http://www.edbergcentrum.kau.se/Dokumentfiler/pdf-filer/Pia%20Lindeskog,%201%20_red_.pdf 
och kroppen påverkas av maten vi äter jag har valt att bojkotta allt som innehåller de farliga livsmedelstillsatserna och jag hoppas att dessa förbjuds så att vi konsumenter inte luras och blir allergiska eller sjuka. 

För att knyta ihop säcken vill jag bara säga att det man väljer att stoppa i sig får konsekvenser ät så naturligt som möjligt helst KRAV märkt.
Jag har valt att äta så naturligt som möjligt pågrund utav att jag tror att människans kropp är gjord för stenålderskost så som vi åt för flera tusen år sedan.

Tänkte sist bara ta upp lite om de kostfällor man kan hamna i.
Äter för mycket, det blir en tröst och leder till att man stör hormonbalansen. 
Äter för lite och äter fel leder till att man får ont.
Äter mat som ger allergiska reaktioner.
Äter mat som rubbar hormonbalansen med dåligt fett, mättat fett.

Blev ett långt inlägg hoppas att det gav dig något som läsare. 

Karaktär

Vi modeller letar väl alltid efter att bli bra på foto inte sant? Jag blev fotad igår av Håkan Olsén en mycket bra fotograf från Falun som har en massa erfarenhet från USA men kom tillbaka hit till Sverige pga att han blev less på att retuschera bilderna så att den naturliga skönheten försvann. Som sagt, jag trodde att jag skulle komma till en ateljé eller studio med blixtar men jag hälsade på Håkan och han visade mig till hans hus jupp ni läste rätt hus vilket gjorde mig lite besviken, här trodde man att man skulle till en ateljé. Jag blev ombedd snällt att komma in och vi gick upp för en stor trapp och vi pratade lite innan vi kom in i köket där Håkan gjorde iordning kaffe vi satt oss ned och såg på reprisen som tv visade på Zlatans mål, vilket mål han är ju en världsstjärna minst sagt. Vi drack upp kaffet som han pressat och jag visade kläderna jag hade med och såklart hade man ju glömt en riktigt dyr svart skjorta med trådar i som ser ut som guld och lite andra kläder.

Jag visade Håkan kläderna och jag tror han hade förväntat sig något i den här stilen:



Tyvärr hade jag ju inte någon utav dessa kläder och heller inte något liknande.
Detta blev Håkan något besviken över vilket syntes i hans ansiktsuttryck.
Dagen blev dock en succé och många bra bilder togs vilka ni kan se på
modellbilder.se där mitt namn är Daniel936.

Vill avsluta första blogginlägget med att det är karaktär som gör en modell och naturlig skönhet inte en massa retuschering, tycker jag så tänk på det om du tänkt att bli modell börja med portträttbilder och hitta en egen karaktär.

"Ingen människa föds utan något vackert om det är inombords eller på utsidan spelar ingen roll det är lika vackert både och."



Ha en bra dag!